donderdag 19 juni 2014

Praag citytrip

Overnachting
Na onze vorige stedentrip samen naar Budapest werd het nu Praag. Samen met mijn vriendin had ik een week de tijd om Praag te verkennen. Geen idee nog wat te verwachten, wel dat het een mooie stad moest zijn en dat het deels aan het water ligt. Mijn idee was dan ook om eens anders te overnachten en vandaar had ik een botel (Admiral) geboekt. De recensies waren goed genoeg, het was betaalbaar en het lag redelijk centraal. Zaken waar ik op let bij het boeken. Waarom ergens gaan zitten dat duur is, dat uit de buurt ligt of dat slechte beoordelingen krijgt?  Het enige minpunt was dat het vrij klein was, daar tegenover stond dan weer dat het alles in de kamer had gepropt wat een mens nodig heeft. Zelfs nog een tv-tje, niet dat we die hebben gebruikt, maar goed...

Aankomst

Bij aankomst op Andel (metrostation) schrokken we toch even. Veel zwervers en verslaafden op straat. Lopende met je bagage in een nieuwe stad omringd door een niet zo fijne sfeer is dan niet prettig. Het bleef gelukkig bij dat ene moment. We zijn meerdere malen over het plein bij Andel gelopen en geen moment heb ik er nog een naar gevoel bij gehad. Hooguit een naar gevoel voor de zwervers zelf, die daar wel standaard lijken te verblijven. Verder is Praag een heerlijke stad, waar we ons juist zeer veilig hebben gevoeld. Geen agressie meegemaakt, dat is in Den Haag wel anders. Geen neppe politieagenten die onze ID's wilden controleren en geld afhandig maken. Geen zakkenrollers gespot. Niks van dat alles, gewoonweg een heel fijne sfeer op straat en in de metro, ook 's avonds.

Praag, de Gouden Stad
De stad is zeer mooi gelegen in een dal, met om zich heen verschillende heuvels. De rivier de Moldau loopt er doorheen en met de verschillende bruggen, waaronder de bekende Karelsbrug, oogt het geheel als een heel mooi plaatje. De architectuur, zowel nieuw als oud krijgt goed de ruimte en daardoor de juiste uitstraling. Met name de grote hoeveelheid kerken valt op. Er is weinig vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is dan ook niet voor niets dat het historische centrum van de stad sinds 1992 op de werelderfgoedlijst staat van UNESCO.

Weer
We hadden de heetste periode te pakken tijdens ons bezoek (zondag 8 tot en met zaterdag 14 juni). Radio Prague:
"Temperature records were broken at monitoring stations around the country on Sunday as the ongoing heat wave sent temperatures over the 30 degrees Celsius mark. Forty-four out of 135 stations reported record highs for June 8th with Brandys nad Labem, north of Prague reporting 33 degrees Celsius. Temperatures are reported to rise further at the start of the week and should peak at 36 degrees on Tuesday. Heat storms are expected in the late afternoon hours and doctors have issued health warnings to the public."
Dat zorgde ervoor dat we de eerste paar dagen bijna niet vooruit te branden ;-) waren. Meer zitten op terrasjes en heel rustig lopen was het devies. We hebben het goed volgehouden en toch nog veel gezien, echter de laatste paar dagen met vijf tot tien graden koeler kregen we bijna vleugels.

Kosten
Gek genoeg hebben we niet veel musea bezocht of dingen gedaan waar je entree voor moest betalen, ook al is Praag niet duur. Tegenwoordig hangt dit echter wel af van het soort dingen dat je doet of het soort product dat je aanschaft. Zo is een driedaagse metrokaart echt aan te raden voor het gemak. Voor 310 kronen hoef je dit niet te laten. Voor het gemak rekenden wij 25 kronen = 1 euro. Maar eigenlijk komt het meer in de richting als je het volledige kronenbedrag deelt door 27. Ook naar de bios gaan is goedkoop en Praag heeft veel bioscopen. De oudste is echt ontzettend mooi! Voor 125 tot 200 kronen kan je naar de beste films. Als je goed zoekt kan je geweldig eten en drinken voor niet te veel geld. Zo ontdekten wij een perfect Italiaans restaurant, Bibita Nuova, vlakbij de oudste bios in de buurt, aan een van de uitgangen van de Lucerna Passage. Een glas Chardonnay voor 50 kronen, een pizza voor 125, een heerlijk gegrilde zalm voor 259 of 269 als ik het me goed herinner.

Wat hebben we gedaan wat het vermelden waard is?
- Prachtige gebouwen bekeken van buiten: Fred and Ginger/The Dancing building, Obecni Dum/Gemeentehuis, Grand Europa Hotel, National museum.
- Prachtige gebouwen bekeken van buiten én van binnen: Knihovna AV CR/Library Academie of Sciences, Hlavni Nadrazi/main train station, St. Vitus Cathedral, Španělská synagoga/The Spanish Synagogue.
- Parken bezocht: de Praagse Eiffeltoren op de Petrin-heuvel biedt een mooi uitzicht op de stad, een privéritje in het reuzenrad van de kermis in park Stromovka voor 2 euro behoort tot een van onze beste herinneringen aan Praag.
- Toch nog een paar musea aangedaan die we echt niet wilden missen: Toy Museum (met een grote collectie barbies uit alle jaren en een paar poppen die ook tot mijn 'action figures'-verzameling behoren), Wax Museum Grevin (de duurdere maar betere versie van Madame Tussauds die even verderop zit), Lapidarium (waar de originele beelden staan van de Karelsbrug).
- Standbeelden: Franz Kafka door beeldhouwer Jaroslav Rona, Memorial of Nicholas Winton (bij het hoofd treinstation), Memorial to the Victims of Communism (Petrin Park), Svaty Vaclav (het omgekeerde paard als parodie op het beroemde standbeeld van het Wenceslasplein) in de Lucerna Pasaz en crawling babies on Zizkov TV Tower door David Cerny. David Cerny heeft sowieso een reeks interessante en controversiële beelden gemaakt die in Praag hebben gestaan en nu ook de rest van de wereld aandoen.
- Handige winkelcentra of straten: Palladium (Praha 1), Novy Smichov (Praha 5, vlakbij ons Andel metrostation), de winkelstraat Narodni overlopend in het autoloze deel Na Prikope (Praha 1).
- Vinylshops: Music Antiquariat (veel tweedehands rock, pop, jazz en Tjsechische artiesten) , Japan vinylshop (import uit Japan met veel Rock en Jazz, pop en af en toe soul staat door de rock heen), Happy Feet (klein zaakje met pop en soul). Vinyl is zeker niet goedkoper dan in Nederland, maar je zal maar net die ene plaat tegenkomen. Ik zag hier met regelmaat Amerikaanse edities.
- Bioscopen: de enige waar je echt heen moet is de grote zaal van de bioscoop in de Lucerna Pasaz. Kino Lucerna is de oudste constant draaiende bioscoop van Europa.

Ik kan de volledige reisdagen nog gaan uitschrijven, maar dit biedt al globaal een overzicht van een heerlijke, echter wel ontzettend warme week in de Gouden stad Praag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten